Recticel plant nieuwe vergunningsaanvraag

Het actiecomité Wetteren-Windstil heeft zonet vernomen dat Recticel opnieuw een vergunningsaanvraag voor één enkele windturbine heeft klaarliggen. Het zou gaan om dezelfde locatie als in de vorige aanvraag. De nieuwe aanvraag zal vermoedelijk na de zomer, rond september 2022, ingediend worden. 

Lees meer »

Vogelsterfte door windturbines overdreven?

Volgens uitbaters van windparken is de vogelsterfte door windturbines beperkt: het valt in het niets in vergelijking met andere doodsoorzaken. Volgens hun cijfers zijn katten, het verkeer en hoogspanningsleidingen verantwoordelijk voor 95% van de sterfte door mens-gerelateerde activiteiten. Bewijs voor deze beweringen vonden we alleen maar uit een studie uit Canada, dat niet echt representatief voor België kan worden beschouwd. Toch lijkt het niet onlogisch dat in pure aantallen de 650 windturbines in Vlaanderen mindere slachtoffers veroorzaken dan bijvoorbeeld ons volledige wagenpark.

Lees meer »

Openbaar onderzoek gestart

Het openbaar onderzoek loopt van woensdag 17/02/2021 tot 18/03/2021. Enkel tijdens deze periode zal het mogelijk zijn om bezwaar in te dienen tegen het dossier van de windturbines!!!

Lees meer »

Vervuiling door windturbines

Op dit moment worden windturbines vaak als de meest groene productie van energie gezien: eenmaal geplaatst zorgen ze voor vele jaren gratis en schone energie. Dit lijkt ook sterk op het verhaal rond nucleaire energie vele jaren geleden. Maar net als vele jaren geleden niemand kraaide om de nucleaire afvalberg, wordt ook nu bewust gezwegen over de afvalberg bij windturbines.

Lees meer »

'Info'-avond Engie

Wie gisterenavond de info-avond van Engie en de betrokken bedrijven Recticel en Anjinomoto heeft bijgewoond zal het ook hebben gemerkt: de communicatie was eenzijdig en alles behalve transparant. We konden onze teleurstelling dan ook niet verbergen. Een korte eerste reactie vanuit ons comité kan je in dit artikel terugvinden.

Lees meer »

WT3 bij Resilux - nog niet...

Op de info sessie van Engie was alvast duidelijk dat de 3e windturbine nog steeds op tafel ligt. Hieronder is duidelijk hoe dicht ook die windturbine bij de woonhuizen komt:

Lees meer »

Een aantal alternatieven op een rij

Windenergie is niet de enige bron van hernieuwbare energie. We sommen hier een aantal alternatieven op die mee kunnen helpen de CO2 uitstoot te verminderen maar weinig of geen hinder veroorzaken voor de omgeving en de natuurgebieden. 

Lees meer »