Milieubeweging op barricaden tegen inperken rechtszaken

Gepubliceerd op 28 april 2021 om 13:58

Milieubeweging op barricaden tegen inperken rechtszaken

Onder meer Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace vrezen dat de burger met een nieuw decreet ‘monddood’ wordt gemaakt.

De vorige Vlaamse regering deed ook al eens een poging om de procedureslagen rond omgevingsvergunningen, die ervoor zorgen dat er ‘in Vlaanderen niets meer kan’, aan banden te leggen. Maar die regeling werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof.

De huidige Vlaamse regering doet nu een nieuwe poging, met een decreet dat gisteren is goedgekeurd in de commissie Algemeen Beleid van het Vlaams Parlement. Daarin staat dat een burger geen beroep kan indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen als hij niet wordt benadeeld door de vergunning. Er staat ook in dat een vernietiging van een vergunning niet mogelijk is als de burger verzuimd heeft om tijdig de onwettigheid in te roepen.

Ook nu moeten burgers hun belang aantonen, maar voor een coalitie van milieuorganisaties het hen nu bijna onmogelijk gemaakt om nog verzet aan te tekenen als ze niet rechtstreeks benadeeld worden. Dat kan wel nog via een milieuvereniging.

 

Bron: De Standaard, 28/04/2021

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210428_93428233

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.